Hjemmebakt tradisjonell norsk julekake

Jeg trodde den var brent til kull da jeg åpnet ovnen etter en halvtime. Men på innsiden var den saftigere og mer smaksrik enn noen norsk julekake jeg har spist tidligere.

Det er første gang jeg har lagd julekake selv, og jeg brukte oppskriften fra kokeboken "En smak av Norge", av Cecilie Sandberg og Nancy Bundt. Min kake ble derimot mye finere og antageligvis bedre enn den som er avbildet i boka, fordi jeg bruker mer korrekt baketeknikk.

Jeg eltet deigen i 20 minutter med kjøkkenmaskin. Det fører til at gluten-proteinet i hvetemelet binder seg sammen best, og lager en mye finere deig. Da hever den bedre og blir saftigere. Man skal alltid vente med å tilsette smøret til slutt, i motsetning til det boka sier. Det legger seg utenpå gluten-nettet i deigen og fungerer som en slags smøring. 

Julekake smaker av appelsin, kardemomme, rom og rosiner. Egentlig skulle man la rosiner marinere i rom i et helt døgn, sammen med skall av appelsin og sitron. Men jeg fant opp en snarvei: Poenget er at den tørkede frukten skal bli myk, og absorbere smak fra rommen, og visa versa. Derfor varmet jeg det hele opp i en kjele på svak varme, i rundt ti minutter. Da var det klart til bruk, og slik kan man korte ned forberedelsen fra ett døgn til bare noen minutter. 

Den svært mørkebrune toppen på kaka, var egentlig en fordel. Den var blitt så tørr, at den var klar til å absorbere fuktigheten fra en tynn fruktsirup man skal pensle kaka med. Bestående av rommen som er igjen, med smak av frukten i kaka. Det gir skorpen den unike smaken. Nam nam. Anbefaler alle å lage sin egen julekake!
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits