Jakten på sterkere kaffe del. 2: Den første testingen

Nå har jeg smakt meg gjennom de fire første spesialblannede kaffeposene fra Grünerløkka Kaffehus. Les vurderingene her.

I bildet over ser du at enkelte bønner er blankere og enn andre. Disse bønnene er av typen Robusta, og har tilsynelatende større fettinnhold enn de andre. Og er det en ting jeg har lært fra matlaging, er det nettopp at smaken ligger i fettet. 

Selv om mannen som har brent disse bønnene, aldri ville drukket disse blandingene selv, var han enig i at dette prosjektet muligens representerer en ny trend. Der kunder kommer til den faglærte baristaen, og får spesialblandet en pose kaffe, etter sine egne smaksprefernanser. Ønsker du deg for eksempel at den sterke kaffen var enda litt sterkere, som jeg gjør? Ja så får du det. Vi har såpass høy kompetanse på kaffe her i hovedstaden at dette er fullt mulig.

Les  også: Jakten på sterkere kaffe del.1: Det lønner seg å være sær 

Etter å ha drukket meg gjennom de fire første posene, er en ting tydelig for meg: Robusta-bønnen er et must, dersom du vil ha en Cappucino som virkelig smaker kaffe. Den løfter fram fylden i kaffesmaken.

  1. 75% Peru og 25% Robusta: Denne blandingen ga bare et lite hint av styrken jeg ønsket. Tydeligvis var de lysbrente bønnene fra Peru for svake. Dette er en typisk fjærlett kaffe med hint av melkesjokolade og fløte. Akkurat det jeg ville bort fra. Terningkast 3

  2. 40% Brasil, 40% Peru og 20% Robusta: Dette begynner å ligne noe. Den Brasilianske kaffen bidrar med en kraftig og tilstedeværende kaffesmak. For de som vil ha det mer nyansert, ligner den mer på solbær, mørk kokesjokolade og samba. Den beste blandingen så langt, og samtidig får den litt søthet fra Peru-kaffen. Robusta-bønnene gjør bare at smaken fra disse to løftes bedre gjennom melka. Den forsterker rett og slett grunnmuren i kaffen. Men jeg skulle kanskje ønske at den var enda litt sterkere. Beskjed til Henrik: Her ville jeg kanskje justert Brasil opp til 50%, Robusta til 30% og Peru til 20%: Terningkast 5

  3. 20% Robusta, 20% Malawi og 60% Costa Rica: Her har vi et tilskudd av kaffebønner fra Costa Rica og Malawi, som gir en litt annen karakter. Den er absolutt kraftig, men mer syrlig enn den er fyldig. Dermed blir dette en kaffe som spiller mest på de lysere tonene, og her blir det tydelig at Robusta-bønner alene, ikke er nok til å gi fylde i kaffesmaken. De må jobbe sammen med annen type kaffe som har en del fylde fra for, for at de skal fungere optimalt. Terningkast 3

  4. 20% Robusta, 20% Guatemala, 30% Costa Rica og 30% Peru: Fire forskjellige typer kaffe i en blanding blir dessverre for mye. Istedenfor å tilføre forskjellige smakskarakterer til kaffekoppen, ender det heller opp med at de kansellerer hverandre istedenfor. Resultatet er bare ugjenkjennelig, fordi det er for lite av alt, og ingen smak kommer tydelig fram. Dette smaker generisk. Men på den positive siden har jeg nå skjønt hvorfor enkelte kaffebrennere verdsetter såkalt Single Estate eller Single Origin-kaffe. Man skal ikke blande for mye, og skal man først bruke en type kaffe, bør man la ingrediensene stråle for de unike karakteristikkene de har. Ikke overdøve dem med andre. Terningkast 1

I neste Del.3 tester jeg ut den mørkeste kaffen av dem alle. Mørkbrent brasilianer, brent til andre sprekk, med 20% Robusta, eller mer. Da blander jeg selv! Følg med videre. 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.





bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits