Dette er dongeriens ekte farge

Denne dongerien er laget på en av amerikas siste gjenlevende veverier: Cone Mills.

Du har kanskje vendt deg til at dongeri er blått fordi olabuksene du har på deg nå er blå. Men egentlig ser det ut som på bildet over.

Som jeg skriver i Made by Me denne høsten, er Cone Mills et av de siste gjenlevende veveriene i USA. Landet der stoffindustrien en gang blomstret. Men det er lenge siden. Denne dongerien har de laget av ufarget og ubehandlet bomull. Det gir en lys elfenbenshvit farge, med noe som ligner på små sandkorn her og der. 

Stoffet er laget på gamle vever, som er mye smalere enn moderne vever, og gir det en bredde på kun 79 centimeter. Moderne dongeri gjerne er dobbelt så bredt. Dette er såkalt "selvage denim", som blant jeans-entusiaster er kjent som det beste du får tak i. Jarekantene på stoffet er forseglet fra veven. Derfor trenger man ikke å bruke overlock-maskin for å lukke kantene. Slike kvalitetsfordeler gjør at produksjonen av et enkelt par bukser går mye fortere, siden det krever mindre arbeid. 

Når man kjenner på stoffet, oppdager man hvor imponerende høy kvalitet det er. Det er både tykt og solid, men samtidig mykt som et lam i en dopapirreklame. I løpet av uka skal jeg lage et par jeans av dette, og tror det eneste riktige valget er å velge hvit tråd, som kun vil skape en svak kontrast mellom stoff og tråd. Tusen takk Taylor.

Følg med videre. 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits