Overlock - Det neste steget innen sømkunsten

 

Denne maskinen hever kvaliteten på klærne til et helt nytt nivå.

Da jeg var ferdig med mitt tiende par bukser, var det på tide og løfte interessen et hakk. Derfor fulgte jeg anbefalingen om å kjøpe en overlock-maskin. For at klærne skulle se like bra ut på innsiden som på utsiden.

Det resulterte i flere ukers research. Jeg snakket blant annet med produktsjefen for Bernina i Danmark, en servicerepartør for Juki i USA. En overlock-spesialist i Sverige, og norske Amatek, som leverer symaskiner til industrien, samt sjefen for Sømsenteret - som jeg endte med å kjøpe maskin av. Disse maskinene koster nemlig flesk, men man trenger profesjonelle verktøy for proffe resultater. Jeg betalte 7000 kroner for toppmodellen til hjemmebruk, fra japanske Juki. 

Få lager sitt eget produkt
Juki lager faktisk overlock-maskinene til flere andre merker, som Bernina, Pfaff, Elna, Husqvarna og de fleste andre. De startet på 50-tallet med å spesialisere seg på symaskiner til industribruk. Noe som var en av de avgjørende grunnene til at jeg valgte dem. Dette er Juki sitt eget produkt, som de bruker sin selvlærte ekspertise på å lage. Ikke en maskin de har laget på bestilling fra et annet merke.

Overlock-maskiner gjør kun en ting. De forsegler råkantene på stoffet. Da varer klærne lengre og tåler mer, fordi du unngår at de revner fra innsiden. Absolutt alle dongeribukser man får i butikken, er sydd med overlock-søm.  

Ikke vanskelig å bruke
Det er en myte som har oppstått i symiljøet om at de skal være så vanskelig å træ. Dette skyldes en haug med gamle kjerringer som ikke evner å sette seg inn i moderne teknologi, sa sjefen for Bohusläns Symaskiner til meg. Disse damene tar med seg maskinen til butikken hver gang de skal sette i ny tråd. Derimot var dette enkelt for meg. Men det tok ca. en time å lære. Du skal nemlig træ fire forskjellige tråder gjennom en slik maskin, over flere ledd som kontrollerer spenningen på tråden. 

Men etter at jeg først fikk det til, så sydde maskinen overlock helt feilfritt. Låta på denne Juki MO734-modellen, var grunnen til at jeg kjøpte den. Selv om du får billigere maskiner. Etter å ha sydd med flere gamle Singer-maskiner, har jeg lært at symaskiner er mekaniske konstruksjoner. Hvis en maskin er solid bygget, så høres den også sånn ut. Og denne låter som en racerbil.

 

Jeg valgte grå tråd, som jeg nå bruker på alle klær jeg syr. Samme hva slags farge.

Slik ser en fire tråds overlock-søm ut.
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits