Hjemmelagde jeans i svart speilfløyel med rompestropp
Det var vanskelig å jobbe med speilfløyelen som jeg lagde mine åttende jeans av. Derfor måtte jeg tone ned klassiske detaljer.

For lenge siden hadde jeg et par speilfløyelsbukser som ble utslitt etter to uker. All pelsen forsvant i rompa. Stoffbutikken i Malta har derimot lovet at denne fløyelen vil være godt egnet til bukser. 

Egentlig er jeg motstander av kunststoffer. Jeg syns ikke plastikk har noe i klær å gjøre. Men det er mulig at det er polyester vevd inn i dette stoffet, for å gjøre mer slitesterkt. Mitt eneste par mislykkede bukser, lagde jeg i svart kordfløyel av 100 prosent bomull. De gikk rett fra symaskinen og til Frelsesarméen. 

Betydningen av "elegant"
Siden speilfløyelen i Jeans Nr. #8 var vanskelig å stryke, måtte jeg kutte ut den dobbeltbrettede sømmen, som finnes i alle dongeribukser - spesielt på bakstykket, og noen ganger på de indre eller ytre sømmene i beina. Men aldri begge samtidig. Det er ikke mulig. Derfor lagde jeg en falsk etterligning, der jeg istedenfor å brette sømkantene, sydde sikksakk på råkanten av stoffet, og presset dem ned én enkelt gang. Det blir helt likt på utsiden av buksa. Og hvis man syns det er vanskelig å sy dobbelbrettet, kan man benytte dette trikset. 

Det var vanskelig å lage delikate beltehemper. Derfor kuttet jeg dem helt ut, og lagde en gammeldags stropp som sitter plassert over baken. Noe Levi´s faktisk hadde på sine 501 bukser langt tilbake i tid. Denne strammer inn livet, og det er i tillegg noe flott over en bukse som sitter så godt i livet, at den ikke trenger belte. Hoftebåndet (linningen) er noe av det mest tidkrevende å lage, når man syr jeans, og det er en fordel å slippe å dekke til det flotte sømarbeidet her. 

Jeg kuttet også ut den klassiske myntlomma som alle har stjelt fra Levi´s, og lagde en mer nedtonet myntlomme (a lá Wrangler) som forsvinner inn bak låret. Den ble nesten usynlig, spesielt ettersom jeg kuttet ut naglene også. Stoffet har en så elegant karakter over seg, at jeg følte det ble feil å ha noe så robust som nagler på en slik bukse. Med andre ord prøvde jeg å ivareta stoffets identitet, og derfor tonet jeg ned andre robuste detaljer: For eksempel doble sømmer i lommekanten. 

Rompestroppen på bakstykket

Den mer anonyme myntlomma

Hele baken
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits