Derfor er Starbucks dårlig

Starbucks har gjort enormt mye for å spre kaffekultur i hele verden. Men de lager ikke god kaffe for det.

Det som gjør Starbucks til et bra konsept, er den avslappede atmosfæren i deres kaféer, som gir avkobling fra den hektiske dagen i byen. Ingen forstyrrende dunkemusikk som på MacDonalds, og store gode stoler man kan slappe av i, og nyte et bredt utvalg av kaffe og bakverk, i et relativt moderne designet lokale. Ikke en sliten og gammel brun kafé. (Finnes disse lenger?)

Jeg har vært kaffeinteressert i ti år, og har besøkt Starbucks i flere land, før de kom til Norge. Minnene jeg sitter igjen med av kaffen, er gjerne at den er ALTFOR varm. Ofte må jeg vente i ti minutter før den er drikkbar. Kaffesmaken er omtrent fraværende. Men dét kan være mye av suksessgrunnlaget til kjeden. Produkter med manglende karakter, likes ofte av mange. Ta for eksempel Grandiosa. Den smaker ingenting.

Barn liker ikke kaffe. Det er et velkjent fenomen, men allikevel skal alle tenåringsjenter fra 14 år og oppover, inn på Starbucks før de gjør noe annet, når de er på besøk i New York. Det norske bloggnettverket kan by på minst hundre slike innlegg. Og de beskriver produktet deres med klisjéer som "ekte kaffe slik den skal være" og "et lite stykke himmel". Men ærlig talt; grunnen til at så mange ungjenter lurer oss andre til å tro at Starbucks er bra, er fordi de har vokst opp med Sex og Singelliv på TV. I denne serien hylles kaffekjeden av de patriotiske gamle tøsene.

Derfor er kaffen deres ræva
Grunnen til at Starbucks sin kaffe er dårlig, ligger i dårlig teknikk og manglende kompetanse. Da min første espressomaskin var ny, lurte jeg på hvordan man skulle dampe melk til en Cappucino. Jeg bestilte en fra Starbucks i London, og det som deretter utspilte seg foran øynene mine, ville gitt norske baristaer hjerteflimmer:

Ungjenta bak disken fyllte en av de enorme melkemuggene, satt den under damparmen på espressomaskinen, skrudde på full guffe, og forlot den.  Mens hun ryddet litt og ga en annen kunde en muffins, koktes melken til min sakte i hjel. Og boblene ble store som havskum. Enhver god barista, forstår at det første som fordamper når man varmebehandler melk - er fettet. Det samme går igjen i annen matlaging, med for eksempel kjøtt. 

Fettet gir smaken, og man skal egentlig dampe den til maks 65 grader. Fortsetter man da, vil den smake risengrynsgrøt. Og deretter vil tykkelsen til helmelken minske, og den blir like tynn som vann. Dette ødelegger konsistensen som en Cappucino skal ha, så vel som smaken. 

Det er ikke nødvendigvis noe galt med hvordan Starbucks brenner kaffebønnene. Jeg er faktisk misfornøyd med den lyse brennetrenden her i Hovedstaden. Og det har oppstått en slags rasisme mot kaffebønner av typen Robusta. Det resulterer i at cappucinoene du får flere steder her, smaker tomatsuppe. De er for svake, og mangler slagkraften jeg mener kaffe bør ha. Den skal ikke være besk, men bitterhet kommer godt med, bare den ikke blir for tydelig. Kaffen i Oslo er allikevel bedre enn noe man får på Starbucks, og du bringer skam over Norge hvis du drar til Starbucks for å få "ekte kaffe" hvis du kommer fra Norge, spesielt Oslo. Hvor vi har den beste kaffekulturen i verden.

Respekterer ikke ingrediensene
Jeg har prøvd ganske mange typer kaffe gjennom ti år, også fra Starbucks, og har klart å lage god kaffe med den - bedre enn de selv klarer. Fordi jeg bruker riktig teknikk. Men som en kjede med tusenvis av utsalgssteder verden over, er det kanskje for mye å kreve at baristaene deres skal være lidenskapelig interessert i å gjøre alt riktig. 

En annen feil som lett kan ødelegge en kaffe, er å ikke slippe ut det overopphetede vannet fra forrige kaffe i vannkokeren, før man brygger en espresso. Vannet/dampen som er igjen, kan nå 120 grader, og vil brenne i stykker smaken til din nykvernede kaffe. Derfor ser du gjerne at alle baristaer her i byen, slipper ut litt vann fra espressomaskinen sin, før de brygger kaffe til deg. Det gjør de ikke på Starbucks, og dette er en feil jeg gjerne ser i kaféer utpå landet i Norge også. 

Det er i det hele tatt ganske latterlig at Starbucks i sin egen promovideo, skryter av å dampe melka riktig, men ikke klarer å lage latteart med den i samme filmsnutt. Det er mye annet som gjør Starbucks kaffe dårlig. Et helt eget kapittel er doseringen deres. Når de lager en Cappucino skulle man kanskje tro de fulgte reglene og tradisjonen fra Italia. Men neida, de har bestemt seg for at de skal ha tre ganger så mye melk i sin, uten å høyne mengden espresso. Da blir smaken borte. De respekterer ikke kaffens egen smak, og dette er et kulturelt problem i kjeden deres, og en av grunnene til at de bruker sirup i samtlige drinker. Det man drikker på Starbucks er med andre ord melk og sukker. Det er med god grunn at Aftenposten slakter dem i anmeldelsen sin.

Stikkord:

5 kommentarer

Kristian

12.04.2012 kl.21:29

Personlig synes jeg kaffen på Starbucks er for søt. Jeg er enig i mye av det du skriver. Og Aftenposten lurte jo også på om det var kaffe eller te de drakk da de testet den nye Starbucks på Gardermoen!

Larsii

17.04.2012 kl.00:13

Herlig innlegg! Har jobbet som Barista i 4 år nå og blir flau når jeg ser dem lage kaffe. Folk liker Starbucks pga konseptet, koppene og de mange søte "kaffedrikkene". Du kan jo ikke få en proper americano der engang. Det er en grunn til at de sammenlignes med McDonalds, som i matverden ikke regnes som mat engang. Nei, jeg er så enig! Du gjorde dagen min :D

Isak

27.04.2012 kl.15:44

Heldigvis drikker jeg bare te, for jeg liker det avslappede miljøet og kakene hos Starbucks.

madelen

27.09.2012 kl.12:07

er hjertens enig i det meste av det du sier! som tidligere barista har jeg kommet til den konklusjon at med en gang kaffedrikker blir masseprodusert på et slikt rullebåndnivå som på starbucks, da mister den enkelte kaffekoppen sin verdi. teknikk og riktig steaming av melk for hver kopp er bare ikke viktig i det store bildet - slik det er i små cafekjeder. nå må jeg si at det riktignok er mye drit i norge også, jeg mener stockfleths er den eneste kjeden som innehar riktig ekspertise, teknikk og kaffe. de andre er alt fra helt greie til halvdårlige. en feil bare her, som jeg må kommentere - ikke en eneste gang i serien sex and the city blir starbucks nevnt, eller sett i bakgrunnen;) de drikker en del kafe, men det er på deres lokale cafe/restaurant:) kaffe har heller ikke noen stor rolle i serien

Marius Wærhaug Madsen

27.09.2012 kl.17:39

Artig å høre fra deg madelen: Men jeg var sikker på at jeg har sett en episode hvor de roser Starbucks. Ifølge en nettside jeg fant ganske fort er en av episodene filmet på Starbucks på 16 gate ved 8 avenue i New York.

Det skal være en Starbucks på 13. gate hvor de også har filmet en episode.

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits