Solskinnsboller - En av verdens beste smaksopplevelser
Jeg har nettopp lagd solskinnsboller til lunsj. Basert på surdeig og med hjemmelaget eggekrem.

Etter å ha bakt en del boller i det siste, endte jeg med å lage de beste bollene av dem alle i dag: Solskinnsboller. Noe som nesten må være særnorskt. Jeg har ikke funnet dem så mange andre steder i verden. Tro det eller ei. Man får dem i Sverige, men i Danmark går det mer i wienerbrød.

Da jeg smakte Godt Brød sine solskinnsboller for første gang i 2003, med deres egenproduserte eggekrem, ble jeg inspirert. Jeg skjønte at det var sånn den skulle være. Ikke melis, konditorfarge og masse kunstig stivelse - som var vanlig hos andre bakerier. Jeg lærte meg å lage det selv, og til tross for en tidkrevende prosess (15-20 minutter med konstant visping) så er det ikke vanskelig.

Jeg har også fostret opp min egen surdeig, som jeg har matet gjevnlig i rundt 2 år nå, og vekket fra døden en håndfull ganger. Men for å redusere hevingen fra 18 timer ned til rundt to timers heving, blander jeg også gjær inn. Noe mesterkokker som Arne Brimi, advarer mot.

En allmenn misforståelse er at det er veldig mye sukker i boller. Jeg må si jeg imponerte meg selv da jeg fikk hele 12 SVÆRE boller ut av kun en halvkilo mel. Det tilsvarer 40 gram mel per bolle. Og med kun én desiliter sukker i hele deigen, gir det kun 8,3 ml. sukker per bolle. Med andre ord, boller kan du spise med god samvittighet! Bare ikke hver dag. 

Deigen hever

Engelsk vaniljeessens med litt mer smak i enn den norske. "Custard" (vaniljekrem) er en stor del av deres dessertkultur.

Vispe vispe vispe vispe

Satt kremen ut på verandaen til kjøling

Smurt boller med smør, kanel og sukker, penslet med olje og inn til andre heving:

Plassering av vaniljekrem før steking (pluss litt ekstra heving i rundt 8-10 min mens ovnen ble varm) og pensling med eggehvitte.Stekt på 225 grader i åtte minutter i pizzaovn: 

 

Stikkord:

4 kommentarer

Tom Christina

27.02.2012 kl.20:28

Ser godt ut dette Marius :)

Du er flink til å lage mat/bake virker det som!

Tom Christian

27.02.2012 kl.20:29

*Tom Christian

Marius

27.02.2012 kl.22:42

Takk Tom, de ble nydelige.

Tom Christian

27.02.2012 kl.23:28

Jeg er "Tom.C" fra Michael Jackson Norge, så du vet det .)

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits