Ingen gode meksikanske restauranter i Oslo

Nå har jeg gitt opp jakten på meksikanske spisesteder i Oslo. Etter å ha gitt tre forskjellige restauranter en sjanse til å glede meg endte jeg opp skuffet for siste gang i går.

Som mange andre liker jeg taco. Og oppdaget det i samme hylla på Rimi som alle dere andre. Men i motsetning til alle dere andre, endte jeg opp med å ønske meg mer: Jeg var ikke lenger fornøyd med de svake krydderblandingene, de ferdige salsaene og det generiske preget.

Jeg begynte å lese bøker om meksikansk mat, og kom i kontakt med folk borte i statene, gjennom diskusjonsforum og nettsider dedikert til dette fantastiske kulinariske kjøkkenet. Det tok ikke lang tid før jeg lagde min egen salsa, mikset mine egne krydderblandingen, gikk bort fra kjøttdeigen og skjærte mitt eget kjøtt.

Jeg skilte meg ut fra mengden
Deretter begynte jeg med forskjellige tilberedningsmetoder, for å finne ut nøyaktig hvordan fyllet kan smake best mulig inni en tortilla - som forøvrig er det eneste jeg kjøper ferdig fra tacohylla nå. Jeg begynte med tequila i maten, lagde min egen chipotle-purré, skviset fersk lime over, og hadde flere steg med krydring. 

Jeg begynte med spennende innhold som sopp, squash, fersk chili, frisk koriander og bønner. Til slutt ble måten jeg lager taco på, noe helt annet enn de fleste gjør her i landet. Og kanskje jeg til og med har fått et unikt preg på maten i internasjonal målestokk.

Derfor håpet jeg selvsagt å oppleve likesinnede kokkers mat, på de få tex-mex restaurantene vi har i hovedstaden. Jeg prøvde ut Mucho Mas og Habanero på Grünerløkka. Hvor det gikk i ferdig-tortiller, halvfabrikata og frysevarer. Jeg var spent på om noen lagde sine egne tortillaer, slik at jeg kunne få et utgangspunkt, og inspirasjon til å prøve å lage dem selv. Men dessverre gjenkjente jeg øyeblikkelig butikk-tortillaene og, begge stedene lagde like tam, kjedelig og uinspirert mat. Totalt manglende bruk av krydder, og verst av alt; kebabsalat med hermetisert mais, rød løk, paprika og isbergsalat. Hakket som bikkjemat, uten noen som helst dressing. Man MÅ ha dressing!

Siste sjanse
Selv om jeg hadde gitt opp allerede, ga jeg meksikansk mat en aller siste sjanse, da jeg besøkte 3 Brødre i sentrum, ved Egertorget. Menyen deres så mer fargerik ut, og det samme gjorde interiøret. Til forrett fikk jeg quesedillas, som merkelig nok smakte Dolmio bolognese-saus. Husk at bruken av tomat egentlig ikke er så utbredt i Mexico.

Deretter betalte jeg 250 forpulte kroner, for kun TO enchiladas med én spiseskje rømme i et glass, ferdigsalsa i et annet, og bønner i et tredje. Servert ved siden av den samme jævlige kebabsalaten. Før jeg forlot stedet, tittet jeg inn på kjøkkenet, der "kokken" sto og hakket flere store hoder med isbergsalat. Da visste jeg at hit skulle jeg aldri igjen.

Så hvis du ser etter meksikansk mat ute i Oslo, fordi du syns taco er godt, bare glem det. De få stedene som tilbyr det, lager faktisk dårligere mat enn det du gjør hjemme med ferdig-settet fra Old el Paso eller Santa Maria. Når jeg lager meg Enchiladas, spiser jeg fire-fem stykker, og de to jeg fikk, smakte rett og slett kjøttdeig med chilipulver på. Er det noe du vil ha? Det vil ikke jeg. Og det sier litt om norsk restaurantkultur, og oss nordmenn, når vi støtter slike foretak, og at den beste "meksikanske" maten du får, er på TGI Fridays.
Stikkord:

6 kommentarer

27.12.2011 kl.01:59

"Og kanskje jeg til og med har fått et unikt preg på maten i internasjonal målestokk."

Dream on kompis, det eneste du har lært er å lage noe annet enn ferdigmat. Velkommen til en ny verden, men ikke tro du er en masterchef fordiom ;) Grunnen til at det ikke er noe bra taco i oslo er at... taco ikke er skikkelig feinschmeckermat... på tide å utvikle smakene sine litt nå enn en jallarett som bare spises av skandinaver.

Marius

27.12.2011 kl.19:41

Matlaging har vært hobbyen min i over 12 år du. Jeg har spist på tex-mex restauranter i flere land, og gjort researchen min. Det er ingen forskjell på det du beskriver som kvalitetsmat, og hvordan taco egentlig skal være. Husk at verdens beste mat er utviklet av fattigfolk.

paulina

13.09.2012 kl.15:59

har du vært i mexico? sikkert det ikke, hvis du har lyst til å smake noe meksikansk jeg kan hjelpe deg med det ellers hjelper deg til å lage ekte meksikanskmat =) bare fordi jeg hater at en nordman ødelegger navnet "meksikanskmat" i denne møte.

Marius Wærhaug Madsen

18.09.2012 kl.19:18

paulina: Så du vil lage mat til meg altså? Jeg er veldig nysjerrig på meksikansk mat. Men jeg vet at det jeg lager er tex-mex. Som er fra matkulturen som har oppstått som følge av meksikansk innflytelse på Texansk mat.

Margrete

08.10.2012 kl.17:37

Hvis du ønsker å smake ekte meksikansk mat er det nok bare ett sted du kommer til å finne det; Mexico. I USA har de også sin egen variant av meksikansk mat, akkurat som vi har her i Norge, den er nok desverre ikke lik den du får i Mexico, selv om den kanskje likner mer enn den vi har her.

Og en ting til, vil si tomater er ganske brukt i det meksikanske kjøkken, har bodd i Mexico, snakker av erfaring. Selv om du kanskje siktet til akkurat den quesadillaen du spiste, så burde du ikke komme med slike generelle påstander uten å være sikker i din sak.

Dra til Mexico i steden du, så får du en smak av det ekte meksikanske kjøkken!

Fredi

01.10.2013 kl.09:47

Hei, det var morsom lesing. Skjønner din frustasjon. Og jeg er helt enig med deg om at det er praktisk talt ingen steder her i landet som det er mulig å få noe god meksikansk mat ute på restaurant. Skal være et eller to steder i Trondheim som skal visst ha brukbar mat, men har ikke rukket å få prøvd dem enda. Min kone og jeg har prøvd meksikanske steder rundt om i Europa med ymse hell. Ellers så er jeg veldig enig i det Margrete skriver om tomaten og din uttalelse på den. Jeg er gift med ei fra Mexico, og hun lager så mye god mat fra sitt hjemland. Og tomat er veldig mye brukt. Når du skriver om salaten som brukes - den "jævlige" kebab salaten isberg.... så er den mye brukt faktisk - i det minste i nord Mexico. Er også enig i det Paulina skriver. Det som er her i landet er amerikansk texmex, og ja det har utgangspunkt i meksikansk mat - men er blitt så fjernt fra det meksikanske kjøkken i dag at jeg syntes det ikke har så mye med hverandre å gjøre lenger..... Det finnes noen gode bøker på norsk om meksikansk mat, hvorvidt de er tilgjengelig i vanlig bokhandel eller om du må søke hos brukthandlere vet jeg ikke. Men vil foreslå at du tar deg en tur til Mexico og nyter spisesteder der. Forøverig så er det vanskelig å få tak på de riktige ingidiensene her i landet, også i Danmark, Sverige er det ikke lett. Mange ting som ikke blir importert. Noe kan en finne ute i Europa, men selv der er det store mangler, dette gjelder for det meste alle de forskjellige chillisene som brukes i meksikansk mat. Lykke til.

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits