Verdens beste øl er svensk

De svikta oss under krigen. Ingen av dem kan norsk. Men svenskene lager verdens beste øl: Arboga.

Ikke har jeg smakt all verdens øl, men hittil er Arboga det beste jeg har vært borti. Med hele 10.2 prosent alkohol, kjenner man seg avslappet etter bare en boks.

Og det er ikke en spritlignende og billig ettersmak av alkohol heller. Ølet, som er brygget på en oppskrift fra 1300-tallet, er egentlig ganske søtt, og har en viss tyngde i smaken. Men det er ikke et mørkt øl som Guinness er, men heller et medium lyst øl man kan drikke for tørsten, uten at det kjennes ut som et helt måltid.

Jeg liker faktisk søte øltyper best, selv om de finnes i mange varianter. Noen liker florale og lette ølsorter, som er typisk for asia, og så får du helt motsatte typer, som er bitre, og gjerne ganske mørke i fargen. Men jeg syns søthet er det kriteriet som passer meg aller best innen øl. Men en ting som er sikkert; utydelig smakende øl, som har "litt av hvert" bare er irriterende og ofte vondt å drikke. 

Det gjenfortelles en historie på boksens bakside, om vikinger som kom for sent til slaget sitt, fordi de hadde drukket Arboga kvelden i forveien. Og etter at jeg oppdaget denne på polet i Strømstad, kan jeg ikke lenger nyte "vanlig" øl på 3-4 prosent. 

Det du får på supermarkedene er utvannet pingledrikke. Derfor anbefaler jeg alle å utforske ekte øl på polet. Det har gjort meg mer entusiastisk for verdens eldste drikk. Men Arboga er noe du må sette av tid til, og dedikere til visse dager i uken, for du klarer ikke annet enn å slappe av, når du har tømt en av de svarte boksene.Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits