Nagler fra Nashville - Det buksene manglet

I to uker har jeg ventet på naglene fra Nashville. Jeans er ikke det samme uten.

Jeg har måttet utsette premieren på sølvbuksene, som stort sett har vært ferdig for lengst, fordi jeg trengte nagler. Myntlomma satt ikke helt på plass, og jeg trengte liksom den lille kontrasten mellom kopper og sølv. 

Nagler ble opprinnelig brukt på dongeribukser for å forsterke lommene. Det satt også nagler i skrittet før, og på baklommene. Men de to siste ble fjernet hos Levi´s, fordi de på baklommene lagde riper i salen til cowboyer, og den i skrittet ledet varme for godt. Kopper er tross alt det metallet som leder varme best, og bønna ble brent på ballene.

Det var skredderen Jacob Davis, som kom med idéen til dongeribukse-pionér Levi Strauss i 1872. Buksene trengte forsterkning på disse områdene, fordi de var populære hos gruvearbeidere som gravde etter gull, og bar gull i lommene. 

Da er det ikke rart dem røk. I dag er det mest en dekorativ detalj, ettersom doble sømmer og såkalt "bartacking" er mer enn nok til å holde plagget sammen. Men det er pent, og det senker formaliteten til tøyet ett hakk, samtidig som det hyller opphavet til dongeribuksen, som stort sett har vært lik i nesten 150 år. 

Vanskelig å finne i Norge
Mine nagler er en forenklet utgave av det som på norsk heter kobbernitter. Altså ikke maljer eller nagler, men nitter. Det skal jeg lære meg å sette om et par ukers tid, etter å ha sett denne videoen. Som man kan se er dette betraktelig vanskeligere enn å sette nagler. Men jeg liker det vanskelig.

Jeg var innom både Stoff og Stil på Alnabru, Elna på Grünerløkka og Symaskinhuset i sentrum, og ingen hadde kobbernagler. Da endte jeg opp med å bestille fra en knøttliten nettbutikk kalt TaylorTailor som spesialiserer seg på kvalitetstilbehør til dongeribukser. Disse naglene kan man bare banke gjennom stoffet mot en ambolt, så er det ferdig. Og det har jeg prøvd ut med mitt tredje par dongeribukser, i svart dongeri med oransje tråd, som du kan se bilde av i løpet av kvelden på bloggen. Sølvbuksene tok jeg etterpå, og snart kommer tredje og siste del i serien om de.

 Stikkord:

Én kommentar

Siv

18.10.2011 kl.17:50

Jeg ville aldri trodd jeg skulle ta meg tida til å lese om noe sånt som nagler i bukser, men her lærte jeg meg jo mye nytt!

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits