Derfor kjøpte min nye symaskin - fra 1951

Fortidens bedre teknologi del.1
Denne maskinen er finere enn noe Apple-produkt. Teknologien er utdatert og den er ikke verdt en dritt. Allikevel er den bedre enn splitter nye symaskiner.

Etter å ha reparert min prisvinnende japanske Janome-symaskin for tredje gang, lurte jeg på hvorfor den ikke kunne sy like rett, som de sømmene du ser på olabukser i butikken. Damen fra butikken Symaskinhuset her i hovedstaden, har jobbet på olabuksefabrikk i 20 år. Hun anbefalte meg å skaffe en gammel Singer. Fordi ingen ny maskin kan sy rettere. Og hun hadde helt rett.

Det er en enkel grunn til dette: Alt er laget i stål, den er helt mekanisk, og drives kun av en ekstern elektrisk motor som står montert bak, utenom selve maskinen. Alt den gjør er å dreie på hjulet for deg, noe du kan velge å gjøre selv. Det er ingen kretskort, silikon eller kinesiske deler i denne 15 kilos tunge arbeidshesten. Alt du trenger å gjøre, er å dryppe litt olje inn i den, en gang hvert halvår.

Det jeg prøver å si kan nesten virke helt borti natta for de fleste. At teknologi fra fortiden er bedre enn ny. Det er vitenskapelige lover mot slikt. Men denne bloggposten markerer starten på noe jeg skal skrive om fremover. Nettopp at gammel teknologi, i mange tilfeller er bedre enn det vi har i dag.

Før i tiden var det våpenprodusenter som lagde symaskiner. Når det gikk dårlig med pistoler, var det lett å gå over til å produsere symaskiner. Min nye Singer ble produsert av Simanco i Storbritania, som i 1912 startet med våpenproduksjon, og gikk over til kjøkkenutstyr etter første verdenskrig. Senere ble de kjøpt opp av Singer, verdens første symaskinprodusent. Oppkalt etter oppfinneren Isaac Merritt Singer

Den kan ikke annet enn å sy rett fram. Men det gjør den overlegent. Selv om du legger noe så tjukt som belteskinn under den. Min toppmoderne Janome-maskin, som både har sikksakk-søm, knappehullsfunksjon og elastiske sting, klarer ikke å sy gjennom seks lag med dongeri. Jeg har prøvd flere ganger, og endt opp med å sende den inn til reparasjon hver gang. 

Dagens maskiner lages for at de akkurat ikke skal gå i stykker. Fortidens maskiner ble laget for å fungere for alltid.
Ifølge min mekanikerutdannede far, ble maskiner laget "overdimensjonerte" før i tiden. De skulle ikke ha noe problem i verden, med å takle arbeidsoppgaven sin. I dag er ikke de interne kompontene i nye symaskiner av like god kvalitet. Nå brukes silikon, plastikk, gummi, og svake metaller i maskiner.  Det reduserer prisen, effektiviserer produksjonen, og gjør maskinene lettere.

Dens fulle navn er en Singer 99k Centennial. Og jeg har kjøpt den inn fordi jeg har begynt å sy olabukser. Å arbeide med dongeri har vært som en reise tilbake i tid, og oppdagelsen av et fag som var like vanlig før, som fotografering er for folk flest i dag.

Mike Hodis, bak designermerket Rising Sun Jeans, er enig. Hans håndlagde dongeribukser fra San Fransisco, selges i mange land, blant annet Sverige. Han hevder at ved å bruke antikk utstyr, får klærne et helt spesielt preg. Se intervju med ham her. De får en sjel, som viser at mennesker og kjærlighet står bak arbeidet. I motsetning til en fabrikkprodusert Levis, som lages på 15 minutter. 

Jeg var nysjerrig på om folk deler meningen hans. Og gikk derfor innom skinnmakeren Fariyabi på Grünerløkka. Han sitter og jobber med en maskin fra 1920, altså 30 år eldre enn min, og er helt enig i at de gamle maskinene er best.

Ordet "maskin" brukes nesten aldri mer, annet enn i "datamaskin". Det indikerer noe som fungerer mekanisk, og kan etter min mening, ikke brukes på samme måte om elektronikk. Håndtverkstrenden er i fosterstadiet her i Norge. Og jeg har vært heldig som kjøpte meg en velfungerende Singer til bare 400 kroner. Når trenden tar av her, vil prisene garantert stige. I USA selges velholdte maskiner for over 500 dollar. 

Les gode blogger om Singer symaskiner:

The Vintage Singer Sewing Machine Blog 

Vintage Sewing

My Singer Sewing Machine Addiction

2 kommentarer

26.03.2015 kl.06:26

Hei

Jeg er helt enig, en gammel Singer slår alt!

Jeg skulle gjerne funnet en Singer repratør som vet noe om er glad i

Maskinene og ikke bare anbefaler innbytte, vet du om en?

Mvh Lindis

Marius Wærhaug Madsen

29.03.2015 kl.19:08

Anonym: Ja. besøk Oslo Sy og servicesenter på Grünerløkka. Der har de en pensjonert reperatør som jeg ikke helt husker navnet på. Han har reparert singer maskiner hele livet og er innom et par ganger i uka.

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

27, Oslo

Arbeidssøkende journalist og barista fra Grønland.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits