Disse dongeribuksene har jeg laget selv!

Nå er jeg utrolig stolt av meg selv. Jeg har nettopp fullført mitt første par dongeribukser. Laget fra bunnen av!

Stoffet er rød twill, med svart kontrasttråd. Sømmene ble faktisk ganske ugjevne, og før jeg begynner på neste par, må jeg levere symaskinen til reparasjon. Men jeg er fortsatt fornøyd, fordi passformen ble så god. Den er litt høyere i hofta enn Levis 501, noe jeg liker. Lengden ble helt perfekt.

Jeg måtte legge til åtte centimeter på hvert bein, på mønsteret fra Kwik Sew (mønsternr. 3504). Det bestilte jeg fra Sverige, gjennom nettbutikken Leanne.no. Det er nemlig helt umulig å finne herremønstere i Norge. Ja det er nesten slik at jeg føler meg diskriminert, som mann. Spesielt når jeg besøker store stoffbutikker som Stoff og Stil på Alnabru. Hvor de har et biblotek med bortimot ti hyller, fulle av mønstere. Men ikke ett eneste av dem, er for herreklær.

Siden planen er å lage jeans i sølvdongeri -  som forresten er på vei fra Japan nå, måtte jeg prøve ut mønsteret først, for å være sikker på at det er slike bukser jeg vil ha. Ikke bare ble jeg sikker. Men jeg har blitt så sikker på disse buksene, at jeg aldri kommer til å kjøpe ferdige dongeribukser igjen! Fra nå av lager jeg dem selv!

Tre dager tok hele prosjektet.
Fra utskjæring av tekstilen til ferdige bukser. Det har vært en gøyal opplevelse, som har gitt meg dypere forståelse for verdens mest brukte plagg. Kanskje burde jeg ikke være så overrasket over hvor enkelt det var å lage dem. Det må jo være enkelt når det skal masseproduseres, slik det gjøres i Mexico for de fleste merker nå.

Dongeribukser består av 14 biter stoff, men det gjelder å se dem for seg som fire store stoffbiter, som skal sammen, med litt smådetaljer på toppen. Lommene og buksesmekken er mest tidkrevende, men etter at de er ferdige, går det hele ganske kjapt fremover. Beina skal sys i ett eneste langt strekk på nesten to meter, og da er det bare å tråkke sypedalen i bånn. 

Jeg måtte vike fra mønsteret på noen bagateller, som å sy sikksakk på kantene av stoffet, og brette inn kantene på lommeskjoldene. Men det er noe man skjønner automatisk, dersom du kan bruke symaskin, og har en viss forståelse for hvordan stoff oppfører seg. 

 

Stikkord:

5 kommentarer

Marianne Emine

19.09.2011 kl.23:44

Kjempetøff bukse. Hadde aldri gjetta at den var hjemmelagd, ser veldig ordntlig ut. Du er pro! :)

rforrude

20.09.2011 kl.00:34

Råflott! Da jeg sydde meg ei dongeribukse tidligere i vår husker jeg hvor vanskelig jeg trodde det ville bli, men det var det jaggu meg ikke! :-) Gikk så lett når man skjønte hvor alt skulle ligge, var jo tross alt som du sa en del biter :-)

Marius

20.09.2011 kl.18:32

Takk Anne. Gøyalt å høre fra andre som har sydd bukser også :)

Alf Inge

29.09.2011 kl.22:48

Har du tenkt til å bruke de buksene der?

Marius Wærhaug Madsen

30.09.2011 kl.12:44

Absolutt Alf, skulle jeg ikke det?

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits