Dagens middag: Udo-nudler med kylling

Etter en treningsøkt med roing ble det en lettere middag: Nudler med okra, shitakesopp, chili, squash og kylling. Med en saus av østersaus, sherry og hoisinsaus.

Da jeg var i Kina, rett før de arrangerte OL i 2008, lærte jeg meg å drikke te til maten. Siden har jeg drukket te hver eneste dag, gjerne etter middag eller før jeg legger meg, siden jeg oftest spiser annen regional mat enn kinesisk. Te hjelper kroppen å skylle ned fettet i tarmsystemet, som gir en slankende effekt. Da blir kroppen lettere kvitt den unødvendige næringen i maten. Det er i hvert fall det jeg har hørt.

Jeg er nå på den siste pakken te, som jeg hadde meg med hjem fra Kina. Den kjøpte jeg i eksklusiv teforretning bak Den Forbudte By. Til dere te-nerder (hallo Tepalasset på Grünerløkka) heter den "Gao Ji Pu er Tuo". Selvfølgelig spiser jeg kinamat med pinner. Det er faktisk ikke så vanskelig når maten er ferdig oppdelt.

Jeg hørte nylig Gordon Ramsay si på serien sin  "Favorittrestauranter", at det er vanskelig å få okra til å smake godt. Det problemet har jeg aldri hatt, og oppdaget først bruken av grønnsaken på yndlingsrestauranten min i Norge; Dinner. Som ligger i hovedstaden. Som vanlig begynner man en wok-rett med å frese grønnsakene på brennende høy varme i olje. Og da fungerte okraen som en søt kontrast mot den sterkere chilien. 

Begge ser delikate ut hvis de skjæres diagonalt. I det kinesiske kjøkken er det faktisk "lover" om hvordan man skjærer grønnsakene. Det er ikke noe de gjør tilfeldig, og hensikten er både at de skal se delikate ut, men også for å kunne bli stekt gjevnest mulig på alle sider. Dette er det nesten ingen asiatiske matsteder i Oslo som kan, eller tar hensyn til. 

I Norge, og Europa generelt, spiser vi utdatert kinamat. Enten er det biff chop suey, frityrstekt svin i sursøt saus eller kylling i karri, alt er typisk 50-talls mat fra den nye supermakten. De har selv sluttet med disse rettene i stor grad, etter hvert som de har utviklet nyere smaker. Mange av de nye smakene kan du se hvis du besøker en god butikk for asiatiske ingredientser. Min favoritt er Asia Supermarked i Trondheimsveien. Bon appetit, eller rettere sagt "mànmàn chī!"

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marius Wærhaug Madsen

Marius Wærhaug Madsen

26, Oslo

Rik og singel journalist fra Sagene i arbeidsløs tilstand.

bloglovin

Norske blogger

Hovedstaden

Kategorier

Arkiv

hits